onsdag 5 maj 2010

Kommunens affärsdrivande verksamheter

I tisdags fick vi i kommunen ta del av en utredning om en eventuell bolagsbildning av renhållningen, elnät, VA och bredband.
Vid anlitande av externa konsulter får man onekligen veta ett och annat om den egna verksamheten. Det finns mycket att säga om detta men här kommer några synpunkter som vi fick.
Investeringarna på den tekniska sidan handteras inte på en strategisk nivå och att det i huvudsak är tjänstemännen som sköter prioriteringarna. Att kommunen intar en passiv roll i ägarstyrningen och att det finns oklarheter i ägande och styrning. Olle Nilsson från Öhrlings som varit en av utredarna menade att ägaren dvs. ytterst kommunstyrelse och kommunfullmäktige är passiv i sin ägarroll och att det är en icke styrning och att den inte är spårbar i protokoll och andra handlingar.
Marita Bengtsson (s) höll förståss inte med om det var en passiv styrning. Hon menade att det finns en informell styrning och att man tar upp detta på den interna partigruppen.
Det är klart att olika frågor diskuteras på partigrupperna men det innebär ju inte att det är där det ska beslutas. Det innebär ju i så fall att vi har en paridiktatur då det ligger utanför den offentliga granskningens möjligheter. Men det är väl så det blir när man har suttit allt för länge vid makten, och att men vill inte att offentligheten ska kunna lägga sig i.
Det är en stor risk när styrningen blir informell. När dessutom majoriteten med s i spetsen inte vill ta till sig kritik utan hela tiden slår sig för bröstet hur duktiga man är, ja då är det riktigt allvarligt. En faktor som har gjort att det blivit en ”icke styrning ” beror på att ekonomin har varit så bra att man inte har behövt anstränga sig. Min kritik under många år har just varit detta att ledningsfilosofin är av ”låt gå” mentalitet från kommunalrådet.
Denna redovisning från Öhrlings bekräftar att det behövs en ny majoritet i kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar